resdung oh resdung

expr:id='"post-body-" + data:post.id'>
salam alayk ..
amy nak citer , hari ni hari last bazaar fiesta kat cfs iium petaling jaya ni ..
so , disebabkan jadual bertugas amy hari ni , amy round2 la dewan tu .
tengok ape yang best an ,
mase amy jalan2 tu , tibee je ade hidayatul akmal ngan siti nur akmal n sarah asyiqin .
dyorang tengah dengar explanation tentang mate kat booth as-syifa' .
as-syifa' kan ade jual ubat2 semua tu . tapi memang terbaik la ..
care explanation die pon jelas .amy pon join la sekali , dapat rawatan mate free ^.^
pas beberape minit kat sane . macam nak dekat sejam borak ngan akak uw , amy ngan sarah wat la temujanji malam uw .untuk tengok ade resdung ke ta ..
and tepat jam 10 lebih , kitorang pon beronggeng la ke AMF (al-malik faisal hall ).
so , amy akan citer cane rawatn tu k .mule2 ..

  • rawatan mata
oke , mase ni , di terangkan tentang ubat mate die , die ade dua jenis ubat mate .oke , ape yang bagus dengan ubat mate die , ubat tu ade bacaan 30 juz , 40x bacaan yassin n macam2 surah lagi yang boleh mengelakkan diri dari gangguan syaitan ..and setiap orang akan dititikkan dengan ubat mate tu , and kitorang pakai spek yang urut mate tu ..

haha .macam superhero plak kan .then , after 5-10 minutes , die tanggalkan and spray dengan ubat die . memang jelas la .. bile pakai spek mate tu , macam pakai spek baru lak .haha .
then , dengarlah die bagi explanation tentang testimoni2 die sebelum ni..ade yang mate kene acid , memang mate tu tak nampak la biji mate hitam tu , tapi alhamdulillah lepas pakai produk ni , teros oke .n macam2 lagy la .ubat ni jugak boley mengurangkan power mate (;

  • rawatan telinga
mase ni , brothers je yang wat , sebab sister pakai tudung ..tapi lau yang nak try tu boleh je ..




oke , ape yang dibuat dengan telinga ni , mule2 , die letak ubat die kat cotton bath , and dimasukkan ke dalam telinga. due2 telinga . mase n sister pon wat . dalam mase 5 minit , die tanye , sape ade dengar meletup2 dalam telinga , so , sape dengar tu , de cakap la ade something dalam telinga die ..tapi alhamdulillah , amy tak dengar pape ..lepastu , bagi brothers yang dengar macam letup2 tu , die titikkan dengan ubat die .and tak lame lepastu , boleh nampak buih2 kat telinga tu , lau makin terok , makin banyak la buih yang ade ..hmm .

  • rawatan hidung
haa . yang ni kemuncak die , bagi yang rase hidung die tak de pape sekalipon , boleh la wat rawatan ni , sebab segala bende akan kuar dari hidung korang sekalian .haha . mudah je care die .die akan bagi korang semua sedut serbuk herba . and , bagi yang bersin banyak kali , menandakan kuatla resdung korang , lau tak ,sikitlah . tapi tak tentu jugak , sebab kadang2 resdung kuat tapi tak terbersin2 .haa . ni laagy bahaye .. so , dalam proses ni , amy antara orang yang banyak bersin .hehe .



  •  rawatan resdung

oke , ini la rawatan sebenar. semua yang amy citer kat atas tadi adelah test je , nak uji korang ni ade resdung ke tak ..so , yang ni , kalau rase nak wat2 ,lau taknak2 ..bayaran RM70 ,TUNAI .
oke , mule2 , die asingkan boys and girls . of course la , malu kot --' .
then , die akan bagi kitorang , sedut serbuk herba tadi .and , didongakkan kepale and die masukkan cecair herba .mase tu tahan nafas la an .tapi , bukan nak cakep ape , tapi pedih boh ..huhu .
lepas penuh hidung dengan cecair tu , teros tunduk menghadap tong sampah yang baru dan pastinye bukan lame n berbau ye ^.^ .mase tunduk tu , kitorang kene bernafas ikut mulut .
mase tu keluarla bende2 yang tak septutnye ade dalam hidung kite , benda yang menyebabkan resdung .keluar macam hingus (jangan geli ye ) .adelah dalam 20 minit gituu , keluar semua bende . sebab lepastu  rase lege sangat dalm hidung .hehe ..habisla rawatan  (;




# oke ,ape yang amy dapat tentang resdung ni .

first , kite janganla perasn bile muke kite licin , tak de resdung .sebab , ade kes yang , muke licin sangat , tapi lepas wat rawatan , keluar segala bende yang amat dasyat .sebab , bende2 tu tak keluar dari muke die .. ade fhm ? hee ^.^

second , kalau sape2 rase die ade masalah resdung , sile segera ye buat rawatan . bukan ape , ade lagi satu kes , sorang perempuan ni , die pakai purdah . die jumpa ustaz yang wat rawatan ni , die cakap die ade masalh resdung , tapi tak nak lagy wat rawatan .tapelah an . tak lame lepastu , die jumpe lagy ustaz tu , and die nangis2 ..nak tahu kenape? sebab .. die da takde hidung . hmm . and die sangat menyesal sebab tak bertindak awal2 . hmmm .memang ade taw kes tak de hidung sebab resdung );

third ,kitorang2 yang lepas wat rawatan ni , kene berpantang taw .. iaitu , takley makan segala jenis ayam , udang  , sotong , and seafood . hanye boleh makan ikan n sayur . tapiii . ikan pulak tak boleh makan ikan sardin , bilis , pari , ikan2 yang menggatalkan . takley jugak minum ais . jangan risau , pantang ni selama due minggu je . and lagi jangan risau kepada yang jenis 'pantang' jumpe makanan2 tersebut , ade solution untuk die , iaitu makan pil (; .pil tu , 5 hari je pantang ais batu , tapi yang lain2 semua boleh makan . alhamdulillah an .. sebab amy pon tergolong dalam golongan pantang jumpe tu .haha .bagi yang tak pantang , bahaye . ade sorang budak usim , die tak pantang . nak tahu ape jadi kat die ? die wat balik rawatan tu , keluar hingusan berwarna merah eeeuuww...

lastly . kalau ade ,masalh resdung , tak digalakkan sangat lah pergy hospital ni , sebab  .biasenye , kebanyakan (tak semua) akan bagy ubat selsema atau tahan sakit je , tul tak ? so , korang boleh la pergy yang traditional oke ?? (;


okelah , sampai situ je sembng2 amy hari ni .salam (;









alhamdulillah (:

5 comments:

faiq said...

saye pon buat jugak,hehe
seronok kan?hee

miss mawar putih said...

@faiqhehe seronok 3 . lege ase .haha

akmal said...

>,< wu...wu.... best nyer lpas dgr citer korg ni~ tapi gak mendebarkn la coz akmal rase akmal pon kne gak wat rawatan tuh~T.T resdung oh resdung....

to aimi, selamat b`pantang yer~!! XD

miss mawar putih said...

@akmalhuhu , dont worry akmal ku , rawatan ni , sekejup sangat , then tamatlah riwatyat hama kat hidung awk tu . lagy satu , rawatan ni tak macam asap tu , coz asap tu , kene wat banayak kali . yang ni , sekali wt je , insyaAllah (;

akmal said...

betul2~!! tu la rase mcm nak jumpe balik je ngan ustaz n akak tu... kat kuantan tak de pulak kedainye...hem....nmpak gayanyer beraya sakan lagi lar ulat ni kat dlm hidungku...:<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...