sharing is caring 2 : tanda-tanda orang ria'

expr:id='"post-body-" + data:post.id'> salam alayk (';
hari ni , amy nak share dengan korang tentang tande2 orang riak .

 sebelum tu , kite berdoalah agar kite tak tergolong dalam golongan munafiq dimana salah satu ciri2 nye adelah ria'..

oke , first and foremost ,amy nak share kat korang ape tanda2 bile seseorang tu ria' .
  • malas ketika bersendirian                                                                                             
oke ,ape yang korang faham tentang statement kat atas ? emm .ye , ape2 je yang korang fikir, semuanye betul .hehe .takdelah , k , amy bagi contoh an , bile kite sebagai student ,  tak kisahla kat mane kite stay , sama ade kat hostel , rumah sewa , mahupun kat rumah , pantang tak de isi rumah atau roomate je korang terus tidor . haha .atau kate lain , terus keluar la perangai2 buruk korang tu . memang la ade yang kate , bile tak de orang , nilah masenye .hehe >.< .tapi tanpe kite sedar , itulah tande2 orang yang ria' . so , ape yang kite kene wat ? and ,amy tanyelah dekat kawan amy tentang soalan ni , and die cakap , time nilah kite kene muhasabah diri , maksudnye , time nilah kite ley mengaji ke ,wat homework yang bertimbun tu ke ,tak pon study . yelah , kalu fikir logik pon , time ni sunyi , tenang je nak wat pape , tul tak (';
  • rajin bile ditengah orang .
haa .. ni memang ramai sangat2 an ,hehe .k , memang tak ley nak tipu . kadang2 an bile amy ngan adik je duk kat umah tu , tengah layan citer korea ke ape ke .padahal pinggan bertimbun kat dalam sinki , pastu , bile dengar je bunyi kereta balik , huh . berlari tak cukup tanah g menyapu la , basuh pinggan la . ish2 . tak patut tak patut .bile ma masuk je rumah tengok due orang anak dare ni , huh memang rajin bebenor ;D haha .contoh je ea ^.^ tapi , sedar tak sedar , tu adelah tande rang ria' .Astaghfirrullahalazim .lepas ni , semua2 termasuk amy n adik amy n semua2 , kenelah berubah . hehe .hmm .

  • tambah amal bila dipuji .
yang ni memang selalu sangat la kite nampak kan .hehe , tapi lau untuk budak2 tu biaselah kan .kite kene puji dulu baru die buat . tapi , lau yang da besar panjang ni macam mane pulak eak .emm.maybe selama ni kite tak sedar yang ape kite buat ni , sebenarnye ade unsur riak .cube tengok contoh ni ea .

korang tengah buat 
homework dengan penuh rajin n tekun (niat murni sangat2).
tibe2 , datang kawan korang dengan kuncu2nye ,
and dyorang cakap .
'wah.. rajin gile siti (bukan nama sebenar)'
and
ade yang menambah :
'beselah ,keje ape je die tak penah buat'

andai kate korang tu siti , and tibe2 terdetik dalam 
hati korang .
' huhu , beselah '
atau ape2 perkataan yang menunjukkan anda bangga .

awas ! 

bile niat da bertukar , itulah ria' .
hmm .
   amy ulang , NIAT .
  
contoh lain , dalam solat .hehehe .


ini bahaye , bahaye , dahla tak khusyuk , tambah pula ria' .nauzubillah ..

menurut beberape sumber and kawan2 amy share ,dyorang cakap . contoh bile kite nak wat something , and tibe2 terfikir yang nanti orang kate kite berlagak ke ape , kite pun terus tinggalkan ape yang kite nak wat tu , itu pon riak .

amy bagi situasi , contoh nye Abu (bukan nama sebenar) die nak solat duha .lepastu , kawan2 die yang lain semua tak g solat duha .then , die fikir , nanti kalau aku solat duha kawan2 aku cakap aku berlagak alim pulak , solat kat rumah la , tak pon esok , and abu teros tak solat .haa , ini pun riak . sebab .. mase ni , syaitan tengah cucuk jarum la . die bisik la kate2 yang konon die taknak berlagak la,apelah . padahal ni tektik syaitan supaya abu tak solat duha . nampak tak .hmm.

okey , sekarang amy nak share pulak tentang adik beradik ria' .
  • ujub
ujub ni maksud die ,kagum dengan kebaikan diri .
contohnye , 'aku dulu memang hebat gile lawan bola, asal ade aku je dalam team tu , memang konpem menang ' haa .ini bahaye .
  • sum'ah
maksod die , cerita kat orang lain kebaikan kite .

# konklusinye , same2lah kite elakkan diri kite dari perkara2 di atas . insyaAllah .kalu kite ikhlas dalam buat sesuatu perkare , tak ade unsur2 di atas dalam diri kita insyaAllah .


lagi satu , sentiase berdoa kepada Allah .and berdoa semoga kite tidak tergolong dalam golongan2 munafiq .
and nak tahu tak , bagi orang yang ria' , Allah akan menyuruh mereka mintak pahala dari orang yang ditunjukkan kebaikannya kerana Allah tak akan beri pahala kepadenya di hari akhirat .nauzubillah .

hmm , sampai sini dulu sharing is caring amy , nanti kalau ade ape2 lagy amy nak share , amy akan cite lagy k .. semoga ianya menjadi iktibar untuk amy , n kawan2 .salam (';
alhamdulillah (:

8 comments:

faiq said...

alhamdulillah,semoge kite dijauhkan dari semuanye ok,aminnn

miss mawar putih said...

aamin ..doalah (;

miss mawar putih said...
This comment has been removed by the author.
akmaLoweyz said...

hee..bet0l cgt pe yg amy ckp ney..riak..surr0unding us..especially owg yg bnyk klebihan eg. cntik..bijak..dll..=)..wALLAHualam..

miss mawar putih said...

@akmaLoweyziye akmal sayng .. moge2 kite bukan dalam golongan tu .hehe (;

Nurul Nadiah said...

salam aimi.. ^__^ nice entry! mabruk a'laik..

miss mawar putih said...

@Nurul Nadiahhehe , terima asih nadah (';
tapi , blog awk lagi menarik dari saye ^.^

akmal said...

Aimi, what a good post!! mm, bile bace ni baru la termuhasabah sikit diri yg lemah nie... bkan lemah apa, tapi lemah jiwa..T . T
tq~ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...